Kulttuurisivuilta ym medioista voi lukea reportaaseja Guggenheim-museoon liittyvästä keskustelusta. Käsittääkseni ensi vuoden puolella valmistuu Guggeheim-työryhmän selvitys siitä, kuinka hyvin Guggenheim-museo sopisi Helsinkiin. Ilmeisesti ainakin taideväki ja Helsingin kaupungin johto ovat olleet varsin tohkeissaan hankkeesta. Museolle siis riittää ottajia. Onko asiassa kuitenkin oltu vähän liiankin myötämielisiä?

Guggenheim on museoketju, eli nimeä käyttävät useat eri museot maailmalla. Museoita on New Yorkissa (alkup), Venetsiassa, Bilbaossa, Berliinissä ja Abu Dhabissa. Helsingin Guggenheim-museosta tulisi kallis: valmiin museon hinnaksi on arvioitu 100-200 miljoonaa euroa. Museon puolestapuhujat sanovat, että turismi Helsingissä räjähtäisi kasvuun. Lisäksi sanotaan, että Helsingin imago ja houkuttelevuus metropolialueena kasvaisi.

Itseni ihmetyttää miksi meidän helsinkiläisten pitäisi rakentaa tänne joku museo-franchise. Miksi emme voisi samalla rahalla rakentaa vaikka taidekeskus Helsingheimia tai kulttuuripyhättö Hiidenkirnua? Miksei hankkeesta voisi tehdä supisuomalaista ja -helsinkiläistä? Siinäkin tapauksessa, jos Guggenheim-säätiö maksaisi merkittävän (luokkaa 50%) osan kustannuksista, olisin hieman epäileväinen hankkeen suhteen. Taide, frachising ja Helsingin henki eivät vaan täysin sovi samaan suunnitelmaan.

Väittäisin, että taideväellä on hieman oma lehmä ojassa museon suhteen. Jättimäinen museo tietää varmaa työpaikka monelle taidealan osaajalle. Samaten jos Helsinkiin oltaisiin verorahoilla Euroopan Hollywoodia, tuskin elokuva-alan ihmiset sitä vastustaisivat. Taideasiantuntijoiden mielipiteisiin on siis suhtauduttava pienellä varauksella.

Haluavatko tavalliset helsinkiläiset investoida tällaiseen hankkeeseen? Ehkä jos kasvanut turistivirta kattaisi investoinnin kohtuullisen nopeasti. Muussa tapauksessa tuskinpa taide sinänsä tavallisia helsinkiläisiä kiinnostaa niin paljon, ettei parille sadalle miljoonalle löytyisi parempaa käyttöä (vaikka omassa kukkarossa veronalennuksien kautta). 

Ministeri Arhinmäki antoi äskettäin varsin penseän lausonnon Guggenheim-hankkeen mahdollisuuksista. Minun mielestä hän on osittain oikealla linjalla. Nyt tarvitaan mielipiteitä muiltakin kuin jees jees -poliitikoilta ja taideasiantuntijoilta: mitä muuta me tuolla rahalla voisimme tehdä ? Itse olen sitä mieltä, että rakennetaan rahoilla mieluummin vaikka Helsinkiheimi kuin persoonaton franchisemuseo