Mitkä hankkeet valikoituvat käsiteltäväksi julkiseen päätöksentekokoneistoon? Ne, joille on selkeä tilaus laajan yleisön näkökulmasta (tarpeelliset) ja ne, joille on selkeä tilaus suppean yleisön toimesta (lobatut).

Mitä asioita lobataan? Niitä joista joku taho saa riittävän suuren hyödyn aloittaakseen lobbauksen, ja joiden toteutumistodennäköisyyden tämä taho arvioi riittävän suureksi.

Asiaa voivat lobata 1) ne jotka saavat hankkeen toteutuessa suoraa hyötyä 2) ne joille maksetaan lobbauksesta (etujärjestöt).

Jos hanke on julkinen investointi, sitä kannattavat lobbaajat ja vastustavat vaihtoehtoisten hankkeiden lobbaajat ja veronmaksajat. Koska julkisessa keskustelussa hankkeet harvoin kilpailevat keskenään - erillisiä hankkeita nähdään harvoin toisensa poissulkevina vaihtoehtoina -, tilanne on yleensä se, että lobbaajat kannattavat hanketta ja veronmaksajat vastustavat. Kukaan veronmaksaja ei säästä paljoa, jos hanke kariutuu. Siksi veronmaksajat eivät usein jaksa kiinnittää asiaan huomiota. Veronmaksajat harvoin organisoivat kunnollista vastustusta.

Poliitikkoja kosiskelevat lobbaajat ja veronmaksajat. Lobbaajat toteuttavat kosiskelun osana lobbauskampanjaa. Veronmaksajat harvoin ottavat yhteyttä poliitikkoihin vaatiakseen hankkeen vastustamista (tosin nykyään netti-aikakaudella tämä on helpompaa).

Tämä johtaa siihen, että merkittävä osa toteutuneista julkisista investoinneista on erityisryhmille hyödyllisiä mutta kokonaisuudessan veronmaksajille haitallisia.